Staklo & keramika

Prirodno staklo postoji oduvek. Dobija se topljenjem određene vrste stene pri visokim temperaturama koje nastaju od vulkanskih erupcija, udara groma ili meteorita. Otopljena masa se potom hladi i brzo steže.

Danas se staklo na tržištu deli u tri grupe:

  • Ravno stakl
  • Staklo za tegle, flaše (šuplje)
  • Fiber staklo

Kalcijum karbonat se koristi kao stabilizator pri čemu utiče na viskoznost i povećava izdržljivost stakla. Bez obzira na vrstu stakla, uobičajena svojstva kalcijum karbonata koja su ovde potrebna su nizak sadržaj gvožđa, konzistentne hemijske karakteristike i nizak sadržaj vlažnosti. Dolomit, mineral magnezijum kalcijum karbonata, može takođe da ima ulogu stabilizatora koji će poboljšati otpornost stakla na prirodne i hemijske uticaje kod sva tri tipa stakla.

Na tržištu proizvoda od keramike, izdvajaju se dva važna segmenta - elementi od keramike i stakla i porozne keramičke pločice.

Pored silikonskog peska, kalcijum karbonat je još jedna važna komponenta u proizvodnji keramike. Kao ekonomičan izvor kalcijum oksida koji je potreban kao sredstvo za topljenje pri visokim temperaturama (1050°C), kalcijum karbonat poboljšava mehaničke osobine i hemijsku snagu staklenog elementa i smanjuje stepen

Ponuda proizvoda

 

Za vise informacija, molimo Vas koristite nas formular za kontakt