Boje, premazi & mastila

Omya nudi širok spektar standardnih i specijalnih proizvoda koji se razlikuju u veličini čestica i vuzuelnim karakteristikama. Izbor filera može značajno da utiče na osobine boja. Sjaj, neprozirnost i otpornost na ribanje mogu se izmeniti da bi se poboljšale krajnje karakteristike boja.

Kalcijum karbonat ima ulogu glavne ispune u bojama i premazima, ali ga, zbog svoje sposobnosti da poboljša učinak boje, treba posmatrati pre kao funkcionalni filer nego kao ispunu. Mleveni kalcijum karbonat izuzetno fine granulacije obezbeđuje specijalne karaketristike kod dekorativnih premaza koje omogućavaju optimalnu upotrebu titanijum dioksida.

Industrijski premazi se prevashodno koriste kao zaštita od mogućih nepovoljnih uslova životne sredine. Zapreminski sadržaj pigmenta je kod njih ispod kritičnog nivoa, a sadržaj filera manji nego kod emulzionih boja. Međutim, ne bi trebalo zanemariti izbor odgovarajućeg filera s obzirom na mogući uticaj na sjaj, viskoznost i izdržljivost.

Pored brojnih primena u prajmerima (osnovni premaz), kalcijum karbonat je postao odgovarajuća komponenta za završne premaze u slučaju potrebe za visokim sjajem i njegovim održavanjem. U ostalim slučajevima kada se primenjuje premaz u prahu, kalcijum karbonat se koristi za podešavanje nivoa sjaja.

U velikom broju primena neophodni su fileri sa širokim spektrom različitih osobina. Prirodne osobine kalcijum karbonata, u kombinaciji sa stručnošću kompanije Omya na polju primenjivanja, obezbeđuju odgovarajući proizvod za svaku primenu.

Omya pruža savete tehničke prirode kao i širok izbor mineralnih i hemijskih materijala poput aditiva, veziva i pigmenata, kako bi izašla u susret svojim klijentima u pogledu najizazovnijih zahteva.

Ponuda proizvoda

 

Za vise informacija, molimo Vas koristite nas formular za kontakt.